Crossdomain tracking Google Analytics 4

Crossdomain tracking instellen in Google Analytics 4 is een stuk gemakkelijker geworden ten opzichte van de oude Google Universal Analytics. Waarbij je in het verleden via Google Tag Manager aan moest geven voor welke domeinen er een koppeling mocht worden gelegd, zodat de gebruiker ook op een ander eigen domein werd gezien als 1 gebruiken, kan je dit vanaf nu ook in Google Analytics aangeven.

Waarom is crossdomain tracking belangrijk?

Als je geen crossdomain tracking instelt tussen je domeinen, dan zal bij een clickout van website A naar website B er in Google Analytics voor website B een nieuwe gebruiker worden aangemaakt, terwijl dit niet nodig is. Website A is ook in jouw bezit, dus je dit geldt voor jou als 1 gebruiker. Om dit te realiseren geef je eigenlijk het signaal aan Google dat we te maken hebben met dezelfde persoon.

Ook voorkom je onnodige refferal traffic in je statistieken. Referral is vooral bedoeld voor verkeer wat niet van je eigen domeinen komt, maar wel naar jouw website linken. Een veel voorkomende misvatting is, dat cross-domain tracking er dan voor zorgt dat je in 1 Google Analytics profiel data van 2 domeinen bevat. Dat kan alleen als het measurement-id op beide domeinen actief is. Ook geeft dit vaak wel wat ruis, want met name het homepage bezoek zal samen worden gevoegd als statistiek. Om daar dan weer onderscheid in te maken is het van belang om naar de dimensie Hostname te kijken.

Hoe stel ik cross-domain tracking in?

Zoals gezegd kan je dit nu vrij gemakkelijk zelf doen. In Google Analytics 4 ga je naar Admin, vervolgens kies je voor Gegevensstreams en selecteer je de stream voor het domein dat je wilt gebruiken. Als je de stream hebt geopend, kies je voor Google Tag instellingen. Als het goed is opent er een nieuw venster, waarin je de gekoppelde tags terug ziet.

Onderaan kan je bij instellingen drukken op Alles Tonen. Bij het kopje Uw domeinen configureren, geef je alle domeinen op die je wilt linken.

Als een subdomain op hetzelfde IP en dus Server staat, hoef je die niet apart op te geven. Als dit wel een aparte omgeving is, dan vul je hier je subdomain in.
Alle overige domeinen die je wilt linken, voeg je daartoe. Let op alleen eigen domeinen!

Tot slot kan je voor de zekerheid ook de domeinen die je hebt ingevoerd uitsluiten bij referrals. Dit doe je bij de lijst Ongewenste Verwijzingen.

Vanaf nu staat crossdomain tracking goed ingesteld! Kom je er niet uit, of heb je een vraag? Via onze Quick Support kunnen wij je helpen dit voor je in te stellen.

paul_gudde

Auteur: Paul Gudde

Functie: Founder

Actief sinds: 2007

Aantal artikelen: 24

LinkedIn profiel

Specialisaties: Google Analytics, Google Tag Manager, Google Ads, Google bigquery, Server Side Tagging

Bekijk de Quick Support Video

Let’s Make Things Happen

“Zet vandaag de stap naar data-verrijking. Maak optimaal gebruik van Google Analytics door gebruik te maken van onze specialistische kennis.”

“Dankzij de implementatie van Paul konden we eindelijk de data uit Analytics inzichtelijk krijgen om te komen tot acties. Paul heeft duidelijk ervaring in b2b marketing en zet hierbij ons als klant voorop”

Luuk van Dorp

Sales marketeer WEX

Gratis Support & Advies aanvraag

Attributions heeft de door jou verstrekte contactgegevens nodig om contact met je op te nemen over onze producten en diensten. Je kunt je op elk moment afmelden voor deze berichten.