Hubspot formulieren doormeten

Hubspot is een veelgebruikt CRM oplossing voor klantmanagement en leadopvolging. Binnen Hubspot kan je gemakkelijk inzicht krijgen in je leads en opvolging hiervan binnen de organisatie. Hubspot biedt standaard een oplossing voor leadformulieren aan die je middels een script kan plaatsen op de website. Op de achtergrond wordt er een iframe in de website geladen op de plek waar je het leadformulier wilt toevoegen.

Maar om echt inzicht te krijgen in het tracken van Hubspot formulieren moet je wel zelf nog wat aanpassingen maken. Op internet zijn al veel oplossingen aangeboden hoe je uiteindelijk deze form submit events ook in Google Analytics zichtbaar kan krijgen. Echter gaat dit op een zeer beperkte schaal, waarin je best zelf nog wat moet organiseren om zichtbaar te krijgen welk formulier er is ingediend.

Hubspot Form ID

Wanneer je Hubspot hebt toegevoegd aan je website en je ook ervoor kiest om Hubspot formulieren te gebruiken voor leadgeneratie, dan wil je graag het verschil kunnen zien in welk formulier er is ingediend. Door onderstaand script via Google Tag Manager te implementeren, zorg je er in ieder geval ervoor dat dit meetbaar wordt. Echter zal je nog wel een lookup table moeten gebruiken in Google Tag Manager om de Hubspot Form ID om te zetten naar een herkenbare naam.

Het script om Hubspot form tracking in Google Analytics te realiseren

Hierbij volgt een kort stappenplan om dit te realiseren:

Stap 1 – Maak in Google Tag Manager een Custom HTML tag aan
Stap 2 –
Plaats bovenstaande code in deze tag
Stap 3 –
Voeg de trigger All pages toe – Als je wilt dat dit onder marketing cookies valt, zorg voor een aangepaste trigger.
Stap 4 – Publisher de Google Tag Manager

Vanaf nu zullen Hubspot formulier submits worden gevolgd door een event genaamd; hubspot-form-succes

Dit kan je monitoren door in de debug view van Google Analytics 4 te openen en zelf een formulier te testen.
Wil je meer inzicht in welk formulier ID is gebruikt, voeg dan de volgende datalayer variabele toe aan Google tag Manager: {{dlv – hs-form-guid}}

Dit is slechts een eerste stap in het meten van Hubspot formulieren op je website in Google Analytics 4. Wil je meer inzichten krijgen in je formulieren en ook bijvoorbeeld bepaalde velden uitlezen, als men bijvoorbeeld een optie selecteert, of je wilt gebruikmaken van Enhanced Conversions?

Neem dan contact met ons op middels onderstaand formulier!

paul_gudde

Auteur: Paul Gudde

Functie: Founder

Actief sinds: 2007

Aantal artikelen: 23

LinkedIn profiel

Specialisaties: Google Analytics, Google Tag Manager, Google Ads, Google bigquery, Server Side Tagging

hubspot tracking

Let’s Make Things Happen

“Zet vandaag de stap naar data-verrijking. Maak optimaal gebruik van Google Analytics door gebruik te maken van onze specialistische kennis.”

“Dankzij de implementatie van Paul konden we eindelijk de data uit Analytics inzichtelijk krijgen om te komen tot acties. Paul heeft duidelijk ervaring in b2b marketing en zet hierbij ons als klant voorop”

Luuk van Dorp

Sales marketeer WEX

Gratis Support & Advies aanvraag

Attributions heeft de door jou verstrekte contactgegevens nodig om contact met je op te nemen over onze producten en diensten. Je kunt je op elk moment afmelden voor deze berichten.