Wat zijn aangepaste dimensies in Google Analytics 4?

Aangepaste dimensies in Google Analytics 4 zijn gegevensvelden die webmasters of site-eigenaren kunnen toevoegen aan hun Google Analytics-account om meer inzicht te krijgen in het gedrag van gebruikers op hun website. Deze dimensies kunnen worden gedefinieerd op basis van bepaalde kenmerken of gegevens die relevant zijn voor het bedrijf of de website.

Welke aangepaste dimensies zijn er?

Er zijn verschillende soorten aangepaste dimensies die kunnen worden gebruikt in Google Analytics 4, zoals:

  1. Aangepaste dimensies voor gebruikers: Dit zijn gegevensvelden die informatie bevatten over de gebruikers van de website, zoals leeftijd, geslacht of geografische locatie.
  2. Aangepaste dimensies voor inhoud: Dit zijn gegevensvelden die informatie bevatten over de inhoud van de website, zoals categorieën of tags.
  3. Aangepaste dimensies voor marketing: Dit zijn gegevensvelden die informatie bevatten over marketingcampagnes of advertenties, zoals de bron van de verwijzing of de naam van de advertentie.
  4. Aangepaste dimensies voor aankopen: Dit zijn gegevensvelden die informatie bevatten over aankopen die zijn gedaan op de website, zoals het product of de aankoopprijs.

Aangepaste dimensies kunnen worden gedefinieerd door webmasters of site-eigenaren en kunnen worden gebruikt om meer inzicht te krijgen in het gedrag van gebruikers op de website. Bijvoorbeeld, als een webmaster een aangepaste dimensie voor productcategorieën heeft gedefinieerd, kan ze zien welke productcategorieën het meest populair zijn bij gebruikers en welke minder populair zijn.

In samenvatting zijn aangepaste dimensies in Google Analytics 4 gegevensvelden die webmasters of site-eigenaren kunnen toevoegen aan hun Google Analytics-account om meer inzicht te krijgen in het gedrag van gebruikers op hun website. Er zijn verschillende soorten aangepaste dimensies, zoals dimensies voor gebruikers, inhoud, marketing en aankopen, en ze kunnen worden gedefinieerd op basis van bepaalde kenmerken of gegevens die relevant zijn voor het bedrijf of de website.

Waarom heb je ze nodig?

Als je geen aangepaste dimensies instelt in Google Analytics, dan mis je enorm veel extra informatie over je gebruikers bij de rapportages, bijvoorbeeld om in Looker Studio, zichtbaar te maken. Als je meer wilt weten over welke gebeurtenissen er hebben plaatsgevonden en je stelt bij elke gebeurtenis tag in Google Tag Manager extra event parameters in, dan worden deze pas zichtbaar in het online dashboard als je deze als aangepaste dimensie hebt toegevoegd. Een heel belangrijke reden waarom je dit dus niet mag vergeten,

paul_gudde

Auteur: Paul Gudde

Functie: Founder

Actief sinds: 2007

Aantal artikelen: 24

LinkedIn profiel

Specialisaties: Google Analytics, Google Tag Manager, Google Ads, Google bigquery, Server Side Tagging

Let’s Make Things Happen

“Zet vandaag de stap naar data-verrijking. Maak optimaal gebruik van Google Analytics door gebruik te maken van onze specialistische kennis.”

“Dankzij de implementatie van Paul konden we eindelijk de data uit Analytics inzichtelijk krijgen om te komen tot acties. Paul heeft duidelijk ervaring in b2b marketing en zet hierbij ons als klant voorop”

Luuk van Dorp

Sales marketeer WEX

Gratis Support & Advies aanvraag

Attributions heeft de door jou verstrekte contactgegevens nodig om contact met je op te nemen over onze producten en diensten. Je kunt je op elk moment afmelden voor deze berichten.