Google Analytics 4 e-commerce tracking

Als je een nieuwe GA4 property hebt geactiveerd op je website zie je dat standaard in de navigatie bij rapporten ‘Inkomsten genereren’ geactiveerd is. Toch kan Google Analytics 4 niet standaard e-commerce tracking activeren als er geen informatie in de dataLayer aanwezig is voor jouw webshop. Gelukkig zijn er op internet ook al diverse plugins te vinden, maar helaas nemen die vaak extra scripts en informatie mee die je niet nodig hebt en de website heel erg kunnen vertragen. Een ander voordeel hiervan is dat de standaard rapporten voor e-commerce, zoals de checkout flow en aankoop flow veel meer data bevat waarop je kan optimaliseren. Zo heb je direct inzicht in de knelpunten van deze flows in Google Analytics.

Wij raden dan ook aan e-commerce tracking handmatig toe te voegen aan de website. Dit gebeurt door zogeheten aanbevolen e-commerce events op te nemen in de website en in Google Tag Manager. Denk hierbij aan add_to_cart, view_item, view_item list en dergelijke. De complete aanbevolen lijst met e-commerce events kan gevonden worden op de Measurement pagina van Google Analytics. Vervolgens kan je in Google Tag Manager de juiste waardes doorsturen naar analytics.

Waar moet je beginnen met e-commerce tracking?

Als je zelf toegang hebt tot de code van je website, kan je op de bedanktpagina in ieder geval het Purchase event opnemen, die je vervolgens afvangt in Google Tag Manager. Vereisten zijn wel dat aankopen unieke transaction_id en items bevat, waarin de productnamen en waardes terugkomen. Zorg ook dat je de currency goed instelt en voor omzetwaarde Value hanteert. Hieronder zie je een voorbeeld daarvan in Google Tag Manager

purchase event google tag manager

Zoals je ziet zijn er best wel wat Event Parameters die per transactie aanwezig moeten zijn. Deze informatie haal je het liefst direct uit het dataLayer event op de bedanktpagina zodat je kan werken met wisselende variabelen voor prijs, product, value en tax/shipping. Is deze waarde altijd hetzelfde, dan kan je deze handmatig invullen bij value per parameter.

E-commerce datalayer

Zoals vermeld dien je dus verschillende informatie in de dataLayer op te nemen om door te geven voor verschillende e-commerce events. Veel van deze informatie kan via de website automatisch worden opgevangen in Google Tag Manager. Daarna zorg je ervoor dat je per event de juiste parameters laat vullen. Om alle verplichte variabelen per e-commerce event te achterhalen, kijk hier.

Wanneer je alle e-commerce events op de website hebt toegevoegd en alle parameters worden gevuld, dan kan je alle events ook los aanmaken in Google Tag Manager zodat je ze naar je eigen Google Analytics 4 account kan doorsturen. Dan kan het tot 24 uur duren voordat alle informatie zichtbaar is, maar heb je straks wel eindelijk data zichtbaar in de Inkomsten genereren Rapport in Google Analytics 4.

Shopify E-commerce metingen

Voor Shopify gelden er net wat andere voorwaarden om e-commerce in te stellen. Als je geen Shopify Plus webshop hebt, dan kan je beperkte e-commerce events instellen. Wij hebben ervaring in het instellen van Shopify E-commerce metingen in GA4. Zo kunnen we ervoor zorgen dat je toch belangrijke data kan insluiten in Google Analytics.

Kantpunten implementatie e-commerce tracking

Als je geen idee hebt, wat je moet doen, of dit niet eerder hebt gedaan, raden wij je aan dit over te laten aan een Google Analytics specialist. Het goed instellen van de juiste e-commerce data heeft veel invloed op je prestaties en resultaten en het is zonde om op verkeerde informatie te gaan sturen in je campagnes. Bij onze dienst GA4 Professional Implementatie is e-commerce tracking standaard opgenomen en weet je zeker dat je de juiste informatie verzameld. Denk hierbij ook aan het uitsluiten van betaalproviders, add_to_cart, shipping_info en payment_info events. Zo zorgen we ervoor dat je de gehele e-commerce journey in je webshop inzichtelijk krijgt.

Vul onderstaand formulier in voor meer informatie

paul_gudde

Auteur: Paul Gudde

Functie: Founder

Actief sinds: 2007

Aantal artikelen: 24

LinkedIn profiel

Specialisaties: Google Analytics, Google Tag Manager, Google Ads, Google bigquery, Server Side Tagging

google analytics 4 e-commerce tracking

Let’s Make Things Happen

“Zet vandaag de stap naar data-verrijking. Maak optimaal gebruik van Google Analytics door gebruik te maken van onze specialistische kennis.”

“Dankzij de implementatie van Paul konden we eindelijk de data uit Analytics inzichtelijk krijgen om te komen tot acties. Paul heeft duidelijk ervaring in b2b marketing en zet hierbij ons als klant voorop”

Luuk van Dorp

Sales marketeer WEX

Gratis Support & Advies aanvraag

Attributions heeft de door jou verstrekte contactgegevens nodig om contact met je op te nemen over onze producten en diensten. Je kunt je op elk moment afmelden voor deze berichten.