shopify-e-commerce

Shopify e-commerce instellen GA4

E-commerce tracking in Shopify instellen

E-commerce tracking voor GA4 in Shopify is in sommige gevallen lastiger instellen dan vergeleken met Magento of met Woocommerce. Toch is e-commerce tracking wel degelijk toe te passen voor Shopify. Zeker als je een Shopify Plus account hebt, maar dat is in veel gevallen niet zo. Shopify Plus begint bij ruim 2000 euro per maand. Wij kunnen je helpen als je een regulier of advanced Shopify account hebt voor je webshop.

Een plugin of handmatig

Er zijn meerdere manieren om Shopify e-commerce in te stellen voor je webshop. Gelukkig bevinden zich in de markt ook apps om dit te realiseren, maar wil je dit snel en gemakkelijk doen dan hangt daar vaak wel een aardig kostenplaatje aan vast. We hebben voorbeelden gezien van ruim €750 eenmalig.

Wij kiezen ervoor om de e-commerce meting handmatig toe te voegen, omdat we dan zeker weten dat we niet teveel onnodige balast veroorzaken in de broncode van je Shopify shop. We zorgen ervoor dat je inzicht krijgt in welke producten bekeken zijn, welke producten er in de winkelwagen worden geplaatst en we zorgen dat transacties in Google Analytics 4 worden gemeten.

Beperkingen bij een standaard Shopify webshop

Shopify geeft ons alleen geen toegang tot de zogenoemde checkout. Dat is de reden achter Shopify, zodat zij zelf eigenaar zijn van deze data en dit dus kunnen aanbieden aan anderen. Niet zozeer je persoonsgegevens, maar wel inzicht in omzet per branche en per type webshop. Helaas kunnen we hierdoor nu geen stappen in de checkout los doormeten.

Wel geeft Shopify aan vanaf maart 2023 Google Analytics 4 te gaan ontarmen en uiteraard hopen we dan dat deze events ook kunnen worden meegenomen.

Shopify dataLayer

Standaard heeft Shopify geen dataLayer die wordt gegenereerd. Dit kan je dus wel regelen wanneer je gebruik maakt van Google Tag Manager op de shop. Vervolgens kunnen wij via Google Tag Manager de gewenste informatie beschikbaar maken voor ecommerce metingen in GA4.

Zelf aan de slag?

Uiteraard zijn er genoeg tutorials te vinden op internet die je hierbij kunnen helpen, maar vergeet niet dat dit wel enige ervaring vereist. Daarnaast is het ook niet echt prettig om in de code van je webshop te rommelen, als je eigenlijk niet goed weet wat je aan het doen bent. En daarnaast zijn er nog bepaalde aspecten heel belangrijk tijdens het inrichten die je niet wilt missen.

Neem daarom contact op met ons, en laat ons jou helpen. Ook als je Shopify E-commerce Server Side wilt inregelen. Wij hebben ervaring met deze projecten.

Let’s Make Things Happen

“Zet vandaag de stap naar data-verrijking. Maak optimaal gebruik van Google Analytics door gebruik te maken van onze specialistische kennis.”

“Dankzij de implementatie van Paul konden we eindelijk de data uit Analytics inzichtelijk krijgen om te komen tot acties. Paul heeft duidelijk ervaring in b2b marketing en zet hierbij ons als klant voorop”

Luuk van Dorp

Sales marketeer WEX

Paul Gudde
Let’s Connect
P: 06 38 19 11 72

Attributions heeft de door jou verstrekte contactgegevens nodig om contact met je op te nemen over onze producten en diensten. Je kunt je op elk moment afmelden voor deze berichten.